St. Petersburg

30 Mrt

Van St.Petersburg naar Beijing: de Trans-Siberië en Trans-Mongolië Express.

Wat? Per trein? In de winter? Waarom?…Op veel begrip hoef je van te voren niet te rekenen als je vertelt dat je met de trein door Rusland, Mongolië en China gaat reizen. Maar achteraf blijft deze ‘andere’ manier van je vakantie doorbrengen vaak jaloerse blikken voort te brengen. Immers, vijf steden, drie verschillende culturen en 6000 km aan traag voorbijtrekkend landschap niet iedereen in één maand. Het is even wat regelwerk (visumwerk uit handen geven= goed idee!), maar daar krijg je veel voor terug. Hieronder een verslag van een reis die je zeker uit je comfort zone kan halen, maar die nooit zult vergeten.

Stop 1. St. Petersburg. Grandeur versus armoede.

Check check, alles compleet? Thermokleding gedeeltelijk aan, gedeeltelijk in de tas. Treintickets in het plastic mapje, buiktasje elegant om de middel gebonden? We zijn er klaar voor! Met zoveel papierwerk op zak en een strakke planning (de treinen vertrekken in de winter maar 2x per week) moet je oppassen relaxed te blijven, en niet spastisch je hele hebben en houwen te blijven controleren. Maar daar zorgt St. Petersburg gelukkig wel voor. Na een korte vlucht komen we aan in de stad die zich het beste kenmerkt door contrasten. Luxe, weelde en rijkdom, goed onderhouden en prachtig bewerkte orthodoxe kerken, de ‘suikertaarten’ en warenhuizen gaan opvallend nonchalant naast vervallen, dichtgetimmerde gebouwen in de vrieskou en een opvallend aantal dronken Russen. Duidelijk zichtbaar is de corruptie. Neem de agent die een op straat een drankfles afnam van een lichtelijk aangeschoten Rus, en deze ter plekke –ad fundum- wegwerkte.
Via een mooie deal mogen wij gelukkig beginnen met het genieten van een donzen dekbed in het grandeur van het prestigieuze Marriott hotel. En de volgende dag, na een tsaar-waardig ontbijt, verkennen we de stad wat beter. Uiteraard is het Hermitage, het Louvre van Rusland, nr.1 op het lijstje, en we hobbelen door prachtige besneeuwde parken en over enorme pleinen naar de indrukwekkende entree van goud en marmer. Gratis entree met de studentenpas! Lekker nationalistisch bekijken we veel Picasso, van Gogh en ander Neerlands trots, maar het maken van bezichtiging keuze is dan ook moeilijk in dit enorme complex. Rubens in onmiskenbaar aanwezig en we leren dat de Amsterdamse Albert Cuypstraat is afgeleid van een Nederlandse schilder- wie had dat verwacht!
Na een paar uur is het tijd voor de lunch. Wandelend en zoekend valt ons de verborgen vriendelijkheid van mens en straat op. Alle gebouwen lijken potdicht te zitten, maar wie in kelders koekeloert (wij dus) ziet in warme tinten geschilderde cafés met zoete broodjes en heerlijke soepen zoals de verwarmende borsj. Ook ’s avonds is de stad niet zo koud als hij soms lijkt. Wachtend bij het stoplicht, waarbij we ondertussen de kaart verdwaasd en verdwaald bestuderen, krijgen we een voorproefje op de Russische gastvrijheid. Naast ons staan twee Russen van het formaat liever-geen-ruzie mee en we krijgen een neutrale staar blik toegeworpen waar je een beetje ongemakkelijk van wordt. Lekker uit de buurt blijven dus. Maar meneer de Rus komt op ons aflopen en rukt de kaart uit mijn handen. Woeps! Hij bromt wat, iets wat we voor geen meter verstaan, en wij brengen alleen maar ‘Marriott’ uit in de veronderstelling dat hij vraagt: ‘waar moeten jullie heen?’. Het stel loopt weg en wij volgen. Na vijf minuten mompelen we zachtjes en bezorgd naar elkaar of we nu weg moeten rennen of achter deze mannen een moeten blijven lopen. Maar je raad het al; ineens staan we voor ons hotel en krijgen we een vriendelijk glimlachje van de mannen.
Uitgeput van de tour van vandaag genieten we van een hete douche en onze kraakheldere lakens.

Vandaag is het tijd voor de vlooienmarkt ten noorden van de stad. Per metro gaan we die richting op, en dat blijkt een grotere attractie dan de markt die bijna afwezig is, dan wel heel smerig. Wat een plaatjes! Grote, marmeren vertrekhallen met bronzen socialistische beelden van werkende mensen, kroonluchters en mozaïek. Het lijkt platform 9 ¾ van Harry Potter wel! Elk station heeft een eigen thema en kan zonder problemen worden gebruikt voor een ondergronds gala. De metro steekt er wel, St.Petersburg- style, lekker vanaf met een vervallen voorkomen. Alleen jammer van de aanwijzingen op de bordjes die je naar de juiste richting moeten wijzen. Mijn cyrillisch is niet zo best, uiteindelijk is daar nog met vormen en het aantal letters uit te komen, maar deze bordjes zijn gewoonweg onvindbaar en minuscuul. Toch komen we in de middag aan bij plan B van vandaag; het fort van St. Pieters en Pauls. De temperatuur is niet heel erg aangenaam buiten, gevoelstemperatuur -5, maar het zonnetje doet zijn best en we zijn dan ook niet de enige in deze attractie vandaag. De plek heeft dan ook een belangrijke geschiedenis: het stervormige eiland werd gebruikt als gevangenis en als verdedigingsbasis. De gevangenissen zien er niet direct heel naar uit (al is erin gevangen zitten ongetwijfeld geen pretje geweest), maar schijn bedriegt. Soms werd er, als extra straf, iemand een nacht lang in een onverwarmde cel gezet. Zou er toch niet aan moeten denken. De kerk is het mooiste van het complex, de Russen weten met hun gebedsoorden wel raad. Zo blijkt ook uit ons bezoek aan de Church of Spilled Blood. Na een heerlijke lunch is een bezichtiging van deze kerk aan de beurt. Ooit stond deze kerk bekend als de kerk die werd gebouwd op de plek waar Alexander II is vermoord. Tegenwoordig dankt deze kerk bekendheid aan de duur van de bouw ervan: 27 jaar. Dat is ook niet zo vreemd als je je realiseert dat de gehele binnenkant, letterlijk alles, is  gemaakt van mozaïek! Goudkleurige, helblauwe en mintgroene steentjes glinsteren ons tegemoet. Zeker weten dat dit de mooiste kerk is die ik ooit heb gezien.
Vol van alle nieuwe indrukken gaan we richting hotel om onze spullen weer fatsoenlijk in de tas te krijgen, in de buurt een hapje te eten en te genieten van onze laatste nacht in het goddelijke bed. Morgen stappen we voor het eerst in de trein, op naar Moskou!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: